“Sport together, active forever” este un proiect câştigat de Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti (UNEFS) la competiţia Erasmus+ Sport – Small Colaborative Partnerships, din 2017. Proiectul a fost implementat în perioada ianuarie 2018 – decembrie 2019 alături de trei parteneri: Club Esportiu Alba (Sport Club Alba, Tàrrega, Spania), Specialais Sporta Centrs (Special Sports Center, Kuldiga, Lituania) şi Asociaţia Down Plus Bucureşti (România).


Proiectul şi-a propus să aducă în atenţia persoanelor cu şi fără dizabilităţi disciplina sportivă bocce (regulament şi modalitate de joc), dându-le acestora posibilitatea de a juca împreună. Jocul de bocce poate fi practicat atât sub formă competiţională, dar şi ca modalitate de petrecere a timpului liber cu efecte directe asupra sănătăţii. Mai mult, proiectul a oferit oportunitatea persoanelor cu dizabilități intelectuale şi voluntarilor să promoveze incluziunea socială, să respecte drepturile tuturor categoriilor sociale şi le-a permis dezvoltarea de noi competenţe personale şi profesionale. De asemenea, proiectul a evidențiat abilităţile persoanelor cu dizabilităţi.
Obiectivele proiectului au vizat:
– învăţarea de noi deprinderi motrice specifice jocului de bocce de către persoane cu dizabilităţi intelectuale (copii şi adulţi), dar şi de persoane fără dizabilităţi (antrenori, părinţi, voluntari, studenţi de la UNEFS);
– participarea la activităţi sportive care au impact pozitiv asupra stării de sănătate şi asupra calităţii vieţii şi promovarea efectelor benefice ale practicării exerciţiilor fizice şi activităţii sportive pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi intelectuale.
Proiectul a cuprins activităţi variate: întâlniri internaţionale, work-shop-uri, un seminar, lecţii de antrenament de bocce pentru copiii şi adulţii cu dizabilităţi intelectuale din grupul ţintă (60 persoane din cele trei țări partenere), activităţi de evaluare şi competiţii de bocce organizate la nivel local de fiecare partener, dar şi o competiţie internaţională. Toate aceste activităţi au fost implementate cu sprijinul financiar al programului mai sus amintit și al UE.
La finalul proiectului s-au redactat două materiale didactice: o broșură de promovare și o carte cu mijloace de învățare, precum și alte informații utile despre jocul de bocce.
Așadar, cvmedia.ro a prezentat doar câteva aspecte benefice ale proiectului „Sport together, active forever”, în fapt, acesta fiind unul complex, la care au contribuit cadre didactice, voluntari, părinți și specialiști din diferite domenii.
Mulțumim doamnei Conf.Univ.Dr. Valeria Bălan pentru toate informațiile !