Pentatlonul modern românesc, prăpastia dintre performanțele trecutului și prezentul incert. Ultima participare a unui pentatlonist român la Jocurile Olimpice s-a înregistrat în urmă cu 19 ani.

 În perioada 1970-2000, pentatlonul modern românesc s-a bucurat de popularitate și de un parcurs excelent la competițiile internaționale. Foștii campioni și antrenori susțin că succesul a fost asigurat de condițiile optime de pregătire și bugetul alocat pentru concursurile externe. Ultima prezență a unui pentatlonist la Jocurile Olimpice s-a înregistrat în urmă cu 19 ani, la Sydney.  

  • IMG_3816

  • IMG_3953

În România anului 2019, puțini sunt cei care cunosc palmaresul, regulamentul sau campionii din pentatlonul modern.

Mihai Botici este un tânăr de 17 ani, campion național la pentatlon modern. Sportivul a povestit în exclusivitate pentru CV Media că nici profesorii și nici colegii lui de la liceu nu cunosc detalii despre sportul pe care a ales să-l practice.

Antrenoarea Silvana Tofan (C.S. Olimpia București) și Constantin Călina, maestru emerit al sportului, consideră că infrastructura nu reprezintă cea mai mare problemă a pentatlonului modern, ci lipsa de perspectivă internațională pentru actualii sportivi. „Ne dorim să participăm măcar la Campionatul Balcanic.

  • IMG_3949

Conform definiției de specialitate:

pentatlon modern = concurs sportiv complex, care constă din cinci probe diferite (scrimă, călărie, tir, înot și cros), clasamentul fiind făcut prin totalizarea punctelor obținute la fiecare probă.

  • IMG_4016

  • IMG_4055

Adrian Toader este antrenor de triatlon și pentatlon modern la C.S.A. Steaua București. Ca sportiv are în palmares peste 15 titluri de campion național și multiple medalii obținute pe plan internațional. În anul 1996 a participat la Jocurile Olimpice de la Atlanta, clasându-se pe locul al 13-lea. 

Cu elevii săi de la C.S.A Steaua, Adrian Toader a obținut multiple titluri naționale, însă, antrenorul și-ar dori ca tânăra generație să fie susținută mai mult pentru a se înscrie la întrecerile continentale sau mondiale. 

www.cvmedia.ro te invită să urmărești un video reportaj exclusiv despre pentatlonul modern.

Susţine şi promovează ! Distribuie prietenilor !

 Ne interesează poveştile, întrebările şi opiniile voastre. Puteți să ne scrieți la adresa de e-mail : contact@cvmedia.ro.  Dacă vă place conceptul Complex Vision Media, vă invităm să vă abonați gratuit la canalul de YouTube, sau să urmăriți pagina de Facebook.

Reportaj realizat de Lavinia Pavel